PŮSOBENÍ ENZYMŮ

Produkty Ecodor se připravují fermentací melasy a rostlinných extraktů. Naše kapaliny obsahují enzymy. Enzymy jsou bílkoviny se specifickou biochemickou katalytickou aktivitou. Jako katalyzátor se enzym váže na částici (substrátu), čímž usnadňuje reakci substrátu.

Enzymy tak reakci urychlují. (V případě Ecodoru enzymy urychlují přirozený rozklad pachových molekul).

Enzym (v. gr. en = v, zumè = kyselé těsto, kvasnice); starý název pro enzym je „kvas“. ( Ferment: látka, která způsobuje kvašení = enzym; fermentace = kvašení ).

Zdroj: www.bioplek.org Enzymy získané fermentací jsou tzv. exoenzymy. Při přípravě se ve výrobcích Ecodor odstraňuje buněčný materiál, jako jsou kvasinky, plísně nebo bakterie.

Z technického hlediska mají enzymy katalytickou aktivitu. Každý enzym je specifický pro určitý substrát. V oblasti kontroly zápachu to znamená, že jeden typ enzymu může katalyzovat pouze přeměnu jednoho typu molekuly zápachu. Koncentrát Ecodor však obsahuje koktejl enzymů, které mohou urychlit velmi velké množství různých degradačních reakcí. Většina pachových látek se tak rozkládá.

Pro kontakt směsi produktu Ecodor s pachovými složkami se koncentrát Ecodor ředí 250 až 500krát vodou. Tento roztok se nastříká nad zdroj zápachu nebo do odtoku systému úpravy vzduchu. Mezi molekulou zápachu a kapkou přípravku Ecodor pak dochází k adsorpci. Tím se ze vzduchové fáze odstraní molekuly (zápachu). Enzymy ve směsi produktu působí jako katalyzátory přirozeného procesu rozkladu a neutralizují zápach.

Molekuly zápachu pak mohou být neutralizovány různými způsoby.

Když molekula pachu vytvoří nevratnou vazbu s částicí přítomnou v systému Ecodor, je imobilizována. Obvykle se jedná o srážení, kdy se z pachové částice (jejího iontu) a iontu z roztoku Ecodoru vytvoří sůl. Tím se zabrání návratu molekuly pachu do vzdušné fáze, což sníží koncentraci molekul pachu.

Po navázání na enzym v přípravku Ecodor se molekula pachu katalyticky rozloží na nepáchnoucí produkty rozkladu, které by vznikaly i při běžném rozkladu. Ecodor zde pouze urychluje proces rozkladu. Opět se tím také sníží koncentrace molekul způsobujících zápach.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *